Blog, Genel
Çalışanlar İçin Ramazan’da Beslenme
Ramazan’ın yaz aylarına denk geldiği dönemlerde, uzun açlık süresi çalışanlar için zorlayıcı olabiliyor. Özellikle fiziksel efor ve yoğun dikkat gerektiren işlerde çalışanlar beslenmelerine biraz daha özen göstermeliler. Bu bağlamda, Ramazan ayında beslenme konusunda daha dikkatli davranarak hem genel sağlığınızı koruyabilir hem de iş yerindeki verimliliğinizi artırabilirsiniz.
Dikkat Dağınıklığına Karşı Neler Yapılmalı
Ramazan’da en sık karşılaşılan şikayetlerden biri baş ağrısıdır. Baş ağrısı sürekli olduğunda, odaklanmayı güçleştirir. Bu durumun genellikle iki temel sebebi vardır.Normalde yoğun olarak tüketilen çay, kahve gibi içeceklere alışmış olanlar, bunların yokluğunda baş ağrısı çekerler. Ayrıca uzun saatler süren susuzluk, özellikle iftardan sonra yeterli ve doğru sıvı desteği sağlanmazsa geçmek bilmeyen baş ağrılarına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için; hem metabolizma hızını düzenlemeye hem de sindirime yardımcı olacak bitki çayları tüketmek ve özellikle sahurda bolca su içmek faydalı olacaktır.
Dikkat dağınıklığına sebep olan bir diğer faktör ise aşırı şekerli ve basit karbonhidrat içerikli (beyaz ekmek, pirinç pilavı vb.) besinlerin tüketimidir. Bu şekilde beslenmenin dikkat dağınıklığına yol açma nedeni kan şekerinizin hızla yükselmesi ve kısa sürede yine hızla düşmesidir. Bu durumun önüne geçmek için; karbonhidrat ve protein içeriği iyi dengelenmiş, yağ oranı düşük beslenme şekli tercih edilmelidir. Et, tavuk, balık gibi protein zengini gıdaların yanında, haşlanmış/ızgara sebzeler veya salata, az miktarda bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği ile yoğurt/cacık tükettiğinizde dengeli ve yeterli beslenmiş olursunuz.
Meyveyi tüketimi de dikkat edilmesi gereken bir başka konudur. Meyvelerin bir çoğunda yüksek oranda meyve şekeri (fruktoz) olduğundan, aşırıya kaçan meyve tüketimi de benzer etki yapabilir. Meyve yerken, süt veya yoğurtla birleştirmek kan şekeri seviyenizi sabit tutmanın iyi bir yoludur.
Stres ve Yorgunlukla Baş Etmek İçin Doğru Beslenme
Oruç tutarken iş hayatının sıradan konuları bile fazladan stres kaynağı haline gelebilir. Stres seviyesi genellikle, karşılaştığımız durumdan ziyade, fiziksel ve psikolojik durumumuzla ilgilidir. Mesainin tümünde aç ve susuz olmak stresi arttırabilir.
Vücudumuzun genel sıhhatini ve uzun saatler açlığa karşı direncini yükseltmek için; özellikle Omega 3 önemli bir kaynaktır. Balığı haftada en az 1-2 kez sofranızda bulundurmanız, semizotu ve ceviz gibi zengin Omega 3 kaynaklarını ihmal etmemeniz bu açıdan önemlidir. Ek olarak; posa yönünden zengin olan sebzeleri, çavdar, ruşeymli ekmek tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sürekli hareket halinde, yolda veya ayakta çalışmak durumunda olanlar ise kasların gücünü korumak ve dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlamak zorundadır. Bu amaç için; protein içeriği yüksek besinler tüketmeye özen göstermek gerekir. Özellikle sahurda, yumurta, peynir, süt gibi protein grubu gıdalarını tercih etmeniz hem daha uzun süre tok kalmanızı hem de kaslarınızın ihtiyaç duyduğu protein desteğini sağlayacaktır.
Not: Bu yazıda yer alan içerikler, sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde uzman tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
Yorum bölümü kapalı