Blog
Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin Öneriler
Ramazan ayında oruç tutmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken, önemli sağlık konuları vardır. Özellikle, yaşlılar ve hamileler ile şeker, kalp, tansiyon ve böbrek hastalarının oruç tutmaya karar vermeden önce doktor görüşüne başvurmaları gerekmektedir. Ramazan’ın sıcak ve uzun yaz günlerine denk geldiği bu dönemde, bu konuya ayrıca önem verilmesi önemlidir.
Gün boyunca oluşacak şeker düşüklüğü veya iftardan sonra ortaya çıkabilecek ani şeker yükselmesi şeker hastalarında ciddi sağlık sorunları yaratacağı için, şeker hastalarının oruç tutması önerilmez.
Böbrek yetmezliği olan kişilerde ise sıvı kaybına bağlı olarak ani böbrek fonksiyon kaybı görülebilir.
SAHURU İHMAL ETMEYİN
Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde, açlık ve susuzluk süresi 14-15 saati bulmakta, bu durum metabolizmayı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, sahur yapmadan oruç tutmamak sağlık açısından önemli hale gelmektedir. Sahurda tokluk hissi veren ve sentezi daha uzun süren protein grubu yiyecekler (yumurta, süt, peynir vb.) tüketmeye özen gösterilmelidir.
Ağır yiyeceklerden uzak durarak, sahuru kahvaltı öğünü olarak görmek, tam buğday ekmeği gibi lifli ve kompleks karbonhidratlarla desteklemek gerekir. Böyle bir kahvaltı, gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı yağlar yönünden zengin olan, ceviz ve badem de birkaç tane olmak üzere ideal besin kaynaklarıdır.
Sıcak ve uzun bir günde susuzluk belirtilerinden korunmak için de yeterince su içtiğinize emin olmalısınız. Sahuru çok hızlı, aceleyle yapmak da istenmeyen bir alışkanlık. Zira, hızlı yenen yemekler beyne doyma sinyalini göndermek için yeterli süre tanımaz ve tokluk hissinin önüne geçer.
İFTARDA NELER YEMELİ?
İftara başlarken bir bardak su, peynir, domates, zeytin ve hurma gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanması önerilir. Kısa süre sonra, yağlı olmayan et yemeği, sebze ve salatayla iftara devam edebilirsiniz. Kan şekerini aniden yükseltmeyen ve kaliteli enerji kaynakları olan bulgur pilavı, tam buğday ekmeği gibi posalı gıdaları tercih etmeniz faydalı olacaktır.
Gün boyu kaybettiğimiz mineralleri yerine koyabilmek için ise; maden suyu, az miktarda ev yapımı turşu ve yine kontrollü olarak hurma tüketebiliriz. Bitki çayları ve limonlu su da hem sıvı kaybımızı karşılayacak hem de sindirim sistemimizi rahatlatacaktır.
Yemekten sonra tatlı yenecekse, küçük porsiyonlarda ve aşırı şekerli, hamurlu tatlılardan uzak durulması sağlık açısından önemlidir.
ÇALIŞMA HAYATI VE ORUÇ
Çalışanların oruçluyken konsantrasyon kaybı, dikkat dağınıklığı ve enerji düşüklüğü gibi sorunlar yaşaması sık sık görülmektedir. Bu durumun temel nedenleri; sahura kalkmaktan uyku düzeninin bozulması ve dengesiz beslenmedir.
Bahsettiğimiz sorunları aşabilmek adına, çalışan kişiler mutlaka sahura kalkmalıdır. Normale göre biraz daha erken yatıp, uykunuzu alarak sahura kalkmak günü verimli ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.
Ayrıca, çalışma ortamınızı sık sık havalandırmak ve aşırı sıcağa maruz kalmamak gibi tedbirlerle olası sıkıntıları en aza indirebilirsiniz.
*Bu sayfada yer alan içerik, genel bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde tıbbi tavsiye olarak değerlendirilemez. Sağlığınız için, her zaman uzman bir hekime danışınız.
Yorum bölümü kapalı