Ar-Ge, Blog
Türkiye’nin AR-GE Yatırımları
TUİK tarafından hazırlanan ve 2016 yılı verilerini de içeren Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması’na göre; Türkiye’nin AR-GE yatırımları son yıllarda düzenli olarak artıyor. Ne var ki, 2016 yılı itibariyle toplam AR-GE yatırımlarının GSYH içindeki payı 1% seviyesine çıkabilmiş değil.
Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması 2016 yılında bir önceki yıla göre 4 milyar 26 milyon TL artarak, oransal olarak da %19,5 yükselişle 24 milyar 641 milyon TL’ye çıkmıştı. Bu artış umut verici olsa da toplam ülke bütçesi içindeki payın halen düşük seviyelerde olması, geliştirilmesi gereken önemli bir hedef olarak karşımıza çıkıyor.
Günümüzün yenilikçi global ekonomi paradigması, hem şirketleri hem de ülkeleri AR-GE yatırımlarını güçlendirmeye zorluyor.
Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm çerçevesinde, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sağlayabilmek için bu yatırımların, uzun vadeli ve anlamlı farklar yaratacak şekilde planlanmalı.
ABD, Almanya ve Japonya gibi gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerin bile her yıl bütçelerinin yaklaşım 3%’ünü AR-GE yatırımlarına ayırdığı düşünüldüğünde, bu alanda ülke olarak atmamız gereken önemli adımlar olduğu daha iyi anlaşılabilir.
AR-GE Destekleri Artıyor
Bu konuda sevindirici bir gelişme ise; 2017 yılında merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için ayrılan ödenek ve harcamalar ile dolaylı Ar-Ge desteklerinin atış göstermeye devam etmesi.
Merkezi Yönetim Bütçesinden Ar-Ge için tahsis edilen başlangıç ödeneği 2017 yılı için 8 milyar 174 milyon TL oldu. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisnalarının toplamı ise 2 milyar 141 milyon TL olarak bütçede yer almıştı.
Devlet destekleri ve doğrudan harcamalarının yanında, özel sektör yatırımlarının da düzenli ve anlamlı miktarda artması, ekonomik olarak ulaşmak istediğimiz büyüme seviyeleri ve rekabet avantajı yakalamak için kaçınılmaz görünüyor.
Yorum bölümü kapalı