İş Yerinde Enerji Tasarrufu

Konutlarda enerji tasarrufu hemen herkesin dikkat ettiği bir konu olmasına rağmen iş yerinde enerji tasarrufuna her zaman aynı dikkati göstermiyoruz. Oysa iş yerlerinde uygulanacak enerji tasarrufu tedbirleri hem daha kolay hem de sistematik olarak uygulanabilir olmasıyla çevre ve iklim sorunlarının hafifletilmesinde büyük etkiler yapabilir.

Konfor ve Verimlilik

Çalışma ortamında enerji tasarrufu yaparken gözetmek zorunda olduğumuz önemli bir husus vardır: Konfor ve verimlilik dengesi. Evinizde tümüyle kişisel tercihlerinizle hareket edebildiğiniz ve gerektiğinde konfordan belli oranda vazgeçebildiğiniz için enerji tasarrufu yaparken herhangi bir sınırlandırma söz konusu değildir. Çalışma ortamında ise dikkate alınması gereken farklı değişkenler söz konusudur. Bu nedenle, iş yerinde enerji tasarrufu dendiğinde daha bütüncül ve sistematik bir yaklaşım benimsemek gerekir.

İş Yerinde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır ?

İş yerinin tasarım ve mimari özellikleri enerji tasarrufu açısından büyük önem taşır. Doğal ışık kullanımına izin veren tasarımlar, ısıtma / soğutma ihtiyacını en aza indirecek yalıtım uygulamaları, ortak alanların yerleşimi, bina içinde ki ulaşım için pratik yollar olması, açık ve kapalı alanların doğru biçimde bütünleşmesi gibi hususlar enerji tasarrufunu kolaylaştıracaktır.

Bu tür yapısal uygulamalar dışında alınabilecek belli başlı enerji tasarrufu tedbirleri şunlardır :

  • Gerek aydınlatmada gerekse iklimlendirmede gelişmiş otomasyon sistemleri kullanarak, sensörler yardımıyla konforu düşürmeksizin yapılacak otomatik ayarlamalar ile 20-30% oranında enerji tasarrufu yapılabilir.
  • Çalışma saatlerini mevsime göre ayarlamak ulaşımda harcanan enerjiden tutun, aydınlatma ve ısıtmaya kadar pek çok alanda enerji tasarrufu yapmayı mümkün kılar.
  • İş yerinde dijitalleşme enerji tasarrufu bakımından bir diğer önemli başlık; iş sürelerinin dijitalleşme oranını arttırmak ciddi katkı yaratacaktır.
  • iş yerinde kullanılan cihazların düzenli bakımı da tasarrufa destek olur. Verimli çalışmayan cihazlar gereksiz enerji tüketir.
  • Bireylerin günlük alışkanlıklarının da enerji tasarrufu adına büyük etkileri vardır. Atıkların geri dönüşüme uygun şekilde ayrıştırılması gereksiz kağıt kullanımının önüne geçmek. plastik kağıt ve bardak yerine kişisel matara kullanmak gibi uygulamalar tek tük küçük adımlar olsa da toplamda büyük sonuçlar doğurur.

Tüm bu tedbirleri etkin biçimde hayata geçirebilmenin en önemli şartının enerji tasarrufunu kurum kültürünün bir parçası haline getirmek olduğunu da unutmamak gerek. Bu yönde yapılacak çalışmalar ve eğitimlerle çalışanların iş yerindeki enerji tasarrufunun çevre ve doğa sorunlarına karşı alınabilecek en önemli tedbirlerden biri olduğuna dair bilinçlendirilmesi gerekir.