Enerji Tasarrufu için Pratik ve Akıllı Yöntemler

Enerji Tasarrufu için Pratik ve Akıllı Yöntemler

Enerji tüketiminin hızla arttığı günümüz Dünyasında, enerji tasarrufu hem doğal kaynakların korunması hem de yaşam konforunu azaltmadan maliyetlerin düşürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Hatta günümüzde, enerji tasarrufu kavramıyla enerji verimliliği kavramlar? arasındaki fark da ortaya çıkmaktadır.

Enerji tasarrufu bazı kullanımlardan veya konfordan vazgeçmek anlamına gelirken, enerji verimliliği aynı birim enerjiyi daha etkin kullanmak anlamına gelir.

Ticari binaların projelendirme aşamasından başlayarak, öncelikli olarak iklimlendirme (ısıtma / soğutma) ve aydınlatma fonksiyonları bina otomasyon sistemleriyle optimize edilir. Böylece kurulum aşamasından itibaren, kullanımı da kapsayacak ciddi bir enerji tasarrufu/verimliliği sağlanır.

Konutlarda ise bu tip çalışmalar henüz yeterince yaygın değil. Bu nedenle, evlerimizde enerji tasarrufu yapmak bizlere düşüyor. Aşağıda göreceğiniz öneri listesi bu amaçla hazırlandı ve günlük yaşamda küçük çabalarla büyük sonuçlar elde edebileceğimizi gösteriyor.

Aydınlatmada Enerji Tasarrufu

  • Gün ışığı en güçlü, temiz ve sağlıklı aydınlatma aracımız. Gün ışığını olabildiğince iyi kullanmaya dikkat etmeliyiz. Okuma, inceleme vb. işlerimizi gündüz saatlerinde yapmak, ev eşyalarını gün ışığını engellemeyecek şekilde yerleştirmek bu açıdan faydalı olacaktır.
  • Klasik akkor ampuller tükettikleri enerjinin sadece 10%’unu ışık üretmek için harcarken, kalan enerji ısı üretimine gider. Tasarruflu ampulleri kullanmak bu açıdan verimliliği ciddi oranda arttırır.
  • Koridor, merdiven, giyinme odası gibi sürekli kullanılmayan alanlar için sensörlü aydınlatma seçeneklerini değerlendirin. Böylece farkında bile olmadan ciddi oranda tasarruf yapmış olacaksınız
  • Evin duvarlarının renginden, ışık kaynaklarının konumuna kadar pek çok etken aydınlatma kalitesini etkiler. Açık renk duvarlar ve tavandan, duvar kenarlarından yansıyacak şekilde yerleştirilen aydınlatma elemanları fark yaratacaktır.

Isıtma & Soğutmada Enerji Tasarrufu

  • Termostatlı ısıtma & soğutma aletleri hem ortam ısısını daha hassas kontrol etmenize hem de gereksiz zamanlarda ve alanlarda boşa enerji harcamamaya imkan verir. örneğin; ortam ısısını 1°C düşürmek ortalama 5-10% tasarruf sağlar.
  • Yalıtım en önemli enerji verimliliği araçlarından biridir. Hem bina yalıtımı hem de ev içinde perdeleri gündüz açık gece kapalı tutmak gibi yöntemlerle ciddi verimlilik elde edebilirsiniz.
  • Günümüzün yüksek teknolojili ısıtma / soğutma cihazları periyodik bakım gerektirir. Bazı parçaların kirlenmesi, eskimesi vb. nedenlerle cihazın performansı düşer. Bakım periyotlarını kaçırmayın.
  • Bulunduğunuz ortamın havası kuruysa, hissedilen sıcaklık düşük kalır. Ortamda bulunduracağınız su kapları basit bir yöntemle nemlendirmeyi ve hissedilen sıcaklığın yükselmesini sağlar.
  • Kullandığınız ısıtma / soğutma cihazlarında mutlaka verimlilik standardı yüksek olanları tercih edin. Örneğin; invertörlü olmayan klimalar gereksiz yere ciddi enerji sarfiyatı yapar.
  • Doğal kaynakları ev ortamı için de kullanabilirsiniz. Kışın güneş alan odaların perdelerini açık tutmak, yazın farklı yönlerden pencereleri açmak gibi basit uygulamalar? ihmal etmeyin.

Mutfak & Diğer Ev Eşyaları Kullanımında Enerji Tasarrufu

  • Pek farkında olmasak da mutfak evin en çok enerji harcanan bölümüdür. Özellikle buzdolapları çok fazla enerji kullanır. Bu yüzden, buzdolabının pişirme bölümünden uzakta, güneş görmeyen bir noktada konumlandırılması önemlidir.
  • Buzdolabını açtığınızda ihtiyacınız olan malzemeleri tek seferde almaya çalışın. Böylece sık sık kapağını açarak ısı dalgalanması yaratmamış olursunuz. Mevsime göre yapılması gereken ısı ayarlarını da ihmal etmeyin
  • Buzdolabındaki yiyecek/içecekleri ağzı kapalı olarak saklamak, yemekleri de oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koymak gerekir.
  • Yemek pişirmede düdüklü tencere kullanırsanız diğer yöntemlere göre yarı yarıya daha az enerji tüketirsiniz.
  • Pişirme yaptığınız kapların boyutu ve malzemesi de enerji tüketimini etkiler. Örneğin; elektrikli ocakta yemek pişirirken ocak çağından daha küçük çapı olan tencere/tava kullandığınızda enerjinin önemli kısmını boşa harcamış olursunuz.
  • Fırını boş yere açmak veya sadece tek bir yemek için çalıştırmak enerji tasarrufu için hiç iyi değildir. Benzer pişirme süresi olan birkaçı yemeği aynı anda pişirmek ise ciddi katkı yapar.
  • Genel olarak yemeklerin pişme süresine dikkat etmek de önemlidir. Çok su koyduğunuz için 10 dk. fazladan kaynayan bir yemek toplamda 10-15% fazla enerji harcamanıza neden olur.
  • Isıtma işlemlerinde mikrodalga fırın kullandığınızda 60-70% daha az elektrik kullanmış olursunuz.
  • Prize takılı olan cihazların çoğu kapalı olsa da olsa elektrik tüketmeye devam eder. Elektronik cihazlar tükettikleri enerjinin 10% kadarını standby konumundayken harcar. Düğmeli uzatma kablosu, üçlü priz gibi aletlerle tek seferde birkaç elektronik cihazın elektrik tüketimini tam olarak durdurabilirsiniz.
  • Ütü en çok elektrik tüketen ev aletlerinin başında gelir. Buhar gücü yüksek, verimli bir ütü enerji harcamanızı yarı yarıya düşürebilir. Benzer şekilde kıyafetleri buruşmadan asmak daha az ütü süresi demektir. Ütü yaparken son birkaç parçayı ütüyü fişten ?ekerek de ütüleyebilirsiniz.
  • Elektrik süpürgelerinde torba temizliği harcanan gücü doğrudan etkiler. Ayıca en yüksek emiş gücünde kullanmak yerine, doğru boru uzunluğunda ve kullanım açısıyla süpürme yapmak iyi bir yoldur.
  • Laptop bilgisayarlar masaüstü bilgisayarların yaklaşık üçte biri kadar enerji tüketir.
  • Cep telefonunuzdaki gereksiz uygulamaları kapatmak, bluetooth ve mobil veriyi sadece kullanacağınız zamanlarda açmak şarjınız ve dolayısıyla enerjiyi korumanıza yardımcı olur.
  • Bulaşık ve Çamaşır makineleri belli bir kapasite limitine göre üretilirler. Kapasitenin çok altında ya da üstünde doldurmak enerji tüketimini arttırır ve temizlik performansını da düşürür.
  • Saçlarınızı önce havluyla kurutmak, tam olarak kullanacağınız kadar su ısıtmak vb. basit uygulamaları sürekli olarak hayata geçirdiğinizde, toplamda büyük miktarda enerji tasarrufu yapmış olacağınızı unutmayın.